VitalOrient.cz - Česká Republika

hlavní stránka » Kimchi



Recept na Kimchi - Kimči z čínského zelí

Recept na Kimchi - Kimči z čínského zelí
  velký obrázek
Návod na jednoduché Kimčí

(vím, většinou se píše kimchi, ale to se jedná o přepis z korejštiny do angličtiny. Já to v korejštině slyším kimčííí a tak bysme to asi měli i v češtině psát)

Ještě dovětek pro ty chytrolíny co budou psát, že takhle se kimčí vůbec nedělá a že se tam dává tamto a tohle vůbec ne: tenhle návod jsem získal při letošní návštěvě tchýně mé dcery v Soulu. Tam jsem taky pochopil, že s tím kimčí je to jako u nás gulášem, každej kuchař ho dělá jinak,každá rodina taky a ne každej chutná stejně a každýmu, ale pořád je to guláš nebo kimčí.

Tak tedy konkrétně: hlávku čínského (pekingského) zelí podélně rozkrojíme a odstraníme kus košťálu aby šly jednotlivé listy od sebe. Poloviny nakrájíme na 4 až 6 cm dlouhé špalíky které se nám rozpadnou na jednotlivé lístky. Ty dost osolíme ( množství není tak důležité jak poznáme dále) a dáme do nádoby vhodné velikosti a z vrchu zatížíme.
Nasolené necháme nejméně 2 hodiny (přes noc nevadí).
Zelí by po této operaci mělo ztratit křehkost a naopak získat vláčnost.

V této době si připravíme to co do zelí následně zamícháme:

Pět, šest, i více polévkových lžic (tady rozhodně nešetřit) hrubě drcených korejských "feferonek", (český přepis kočukaru), + velká plévková lžíce drceného (utřeného) česneku, + kávová spíše menší lžička drceného zázvoru, + lžíce medu nebo velká lžíce cukru, + deci nebo o něco víc rybí omáčky, a velká lžíce mrňavejch solenejch krevetek (krevetky nejsou životně nezbytné, může místo nich být i sůl, ale je to s nima lepší). Všechno promícháme a měla by vzniknout řidší kašička nebo dost hustá "zálivka"

Zelí vysypeme do nádoby (já to dělám ve dřezu) a důkladně propereme a necháme okapat, přidáme jeden dva svazečky jarních cibulek nakrájených taky na 5cm, velkou cibuli nakrájenou na jemnější měsíčky a můžeme(nemusíme) přidat na plátky nakrájené očištěné jablko. Při míchání zelí nemuchláme a nedrtíme (jako při šlapání našeho), ale spíše nabíráme odspodu nahoru. Kimčí je slané zbytkovou solí po vyprání a solí dodanou v "zálivce" buď solenými krevetkami nebo místo nich solí. Ochutnáme a v případě potřeby dosolíme krevetkami (solí). Ubrat už nemůžeme, takže raděj důkladně pereme.

Kdo to ještě chce vylepšit může posypat sezamovým semínkem a zakapat sezamovým olejem. S tím já už šetřím.

Po zamíchání by mělo kimčí zůstat asi dva dny při pokojové teplotě a pak skladovat v chladnu. Korejci kimčí konzumují v jakémkoliv stupni zralosti, to je okamžitě po promíchání (mě tak chutná nejvíc) do spotřebování. Já to dělám tak že si ho rozdělím do dvou krabiček a když načínám druhou vyrobím další dávku.

A ještě něco, připravte se na nezaměnitelné aroma jak při výrobě tak při konzumaci.
 
Produkty potřebné na přípravu receptu:
Kimchi prášek 500 g ()
Kimchi prášek 500 g
Ančovičková omáčka 1 litr, 99 kč / 1 l ()
Ančovičková omáčka 1 litr, 99 kč / 1 l
© 2007 - 2015 VitalOrient s.r.o. Development & Hosting by KvantaNet